Winterse Zuurkool

Nu de nachten langer worden en de temperatuur steeds lager wordt is het weer tijd voor winterse recepten. Dit zuurkool recept heeft Franse invloeden en is een hele bijzondere variant op de traditionele zuurkool stamppot. Het is een heerlijk recept waarbij je je vingers aflikt, zelfs als je geen liefhebber van zuurkool bent!

Ingrediënten

500 gram zuurkool uit het vat
150 gram casselerrib of zuurkoolspek
1 goudrenet

1 rookworst
2 flinke uien
4 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1/2 fles Riesling of Gewurztraminer  (witte wijn uit de Elzas)

Zout, Versgemalen peper

Aardappelpuree:

1 kg kruimige aardappelen

150 ml warme melk

25 g roomboter

Je koopt zuurkool uit het vat bij een goede groenteboer en die zuurkool spoel je eventjes kort af onder de kraan, anders is deze iets te zuur. Het moet beslist verse zuurkool zijn. Je kunt verse zuurkool bij de AH halen maar zuurkool uit het vat is eigenlijk het beste.

Je moet even de tijd ervoor nemen om de zuurkool te maken. Voor het bereiden van zuurkool heb je twee stromingen: De zuurkool die krokant en wat harder is en de wat zachtere zuurkool. In dit recept laat ik de zuurkool veel langer stoven dan normaal is om ervoor te zorgen dat hij lekker zacht wordt.

De zuurkool leg je in een pan met een dikke bodem en daarin doe je twee gepikeerde uien. Een gepikeerde ui maak je door een ui door de helft te snijden, schoon te maken en er een laurierblaadje op vast te prikken met een kruidnagel.

Koop een goed flesje witte wijn die je daarna ook bij de zuurkool kan drinken. Mijn voorkeur is een wijn uit de Elzas en vooral een Riesling. Als je het kruidiger wilt maken dan raad ik je een Gewurztraminer aan. Dat is een hele bijzondere wijn met een kruidige smaak en het is ook een hele bijzondere ervaring om deze wijn te proeven.

Koop gerookte casselerrib bij de slager, dat is mager vlees en dat smaakt heel erg goed. Je kunt ook zuurkoolspek gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar casselerrib. Doe de casselerrib bij de uien en de zuurkool in het pannetje met een half flesje witte wijn. Dan maak je de goudrenet schoon, leg je die erop in de pan en dan doe je er nog even grof de pepermolen overheen. Gooi er nog een flinke klont boter bij en laat het rond de twee uur langzaam stoven zodat het lekker zacht wordt.

Na twee uur is de gepikeerde ui helemaal zacht geworden en kan je deze uit de pan halen. Van de goudrenet vind je bijna niks meer terug. Dat is niet erg omdat deze het zure een beetje opheft en samen met de boter een heel aromatische smaak geeft aan de zuurkool. De casselerrib is helemaal gaar geworden in kleine stukjes en dat mengt zich lekker met de zuurkool.

Dan maak je er apart een aardappelpuree bij. Hiervoor heb je kruimige aardappels nodig. Je snijdt de aardappels in kleine stukjes en kookt ze totdat ze gaar zijn en dan stamp je ze fijn. Dan voeg je er warme melk aan toe en een klein beetje roomboter en dan ga je het met een garde heel luchtig opkloppen. Dan zal je zien dat de puree van kleur veranderd en dat het ontzettend luchtige puree wordt.

Om het echt af te maken vind ik het lekker om rookworst bij de zuurkool te eten. Ik ga meestal naar de slager om een goede slagers rookworst te nemen. Deze kan je de laatste 10 a 20 minuten bij de zuurkool opwarmen zodat je ook nog de smaak van de worst erbij krijgt.

Eet smakelijk!

Jeroen Maas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *